fredag 21 oktober 2011

Sopor

Anledningen till att vi är i Storbritannien är att britterna fortfarande gärna samlar sina sopor på hög. Dock inte all sorts sopor och att göra sig av med hushållsavfallet är en halvkomplicerad historia.

I köket har vi tre kärl. Den första är en liten grön hink med majsstärkelsepåse i. I den slänges allt organiskt avfall och körs till en enorm kompost. Eller til biogasproduktion. Toppen eftersom organiskt avfall avger CO2, vilket ju som bekant gärna ska undvikas. Nja, ikke helt, man undgår dermed metanproduktion - som er en kraftig drivhusgas - fra lossepladsen. (Eksperten har kommenteret)



När majsstärkelsepåsen är full åker den ner i en större grön behållare i trädgården, denna tömmes varje vecka.



Allt som kan tänkas återvinnas lägges i en halvimproviserad återvinningslåda. Plast, papp, papper, glas och metall blandas glatt.



Ute i trädgården har vi en stor blå soptunna som sväljer allt återvinningsmaterial. Den töms varannan vecka och tenderar då att vara tämligen välfylld. I synnerhet Jens är lite skeptisk till denna tunna. Han har inte lyckats hitta några siffror på hur mycket som faktiskt återvinns. Ett av problemen är helt klart att allt ligger blandat och säkert inte är särskilt rent i de flesta tunnor. För att sortera soporna behövs troligtvis människor, vilket inte är helt otroligt i detta låglöneland, frågan är bara vad som sorteras ut och vad som struntas i. Vi vet inte riktigt, men fortsätter att sortera.



I vår gamla vanliga soptunna slängs sådant som inte kan sorteras i någon av de andra kärlen. Framför allt är det blöjor i vår soptunna, men även sådant som är för kletigt och smutsigt för att åka i återvinningstunnan.


Sopsoporna hamnar i den gröna tunnan ute. Den tömmes också varannan vecka, fast inte samma som återvinningstunnan. Den brukar vara fylld till knappt hälften och innehållet hamnar på soptippen.


För trädgårdsavfall har vi en stor grön påse som liknar en blå Ikea-påse. Vi har hittills inte lyckats få den tömd en enda gång, trots att vi noga studerat sophämtningsschemat. Snart får vi åka med den till tippen, jag misstänker att botten inte är så kul....



Som bonus har vi två mindre plastlådor, en grå och en blå, men vad vi ska ha dem till har vi inte lyckats räkna ut än.


1 kommentar:

  1. Det där påminner lite om våra släktingar bosatta i Tyskland. De har också en himla massa soptunnor i olika färger. Där jag och maken alltid blandar bort oss i färgkoderna. :)

    Vad underbart annars med era helgutflykter! Det är nog en sak som vi saknar mycket från Hollandstiden. Att ha hur många utflyktsmål som helst inom nära räckhåll. Så njuut!

    SvaraRadera